Press "Enter" to skip to content

concrete on the lake

Casa del Lago is a detached house in Merida, Mexico, designed by TACO taller de arquitectura contextual . The owners of Casa del Lago are a pair of people who love multiculturalism. The goal of the entire building is to make use of the characteristics of the complex to make the open space part of the daily use dynamics. Similarly, the house should display Yucatecan culture, and there should be room for artworks or items of emotional value that the owner has been collecting. Casa del Lago is far from public roads and forms a small park on its side. In this detail, the old gates are retained at the entrance.

The definition of indoor capacity is to analyze and adjust in accordance with the needs of the homeowner. The team also needs to consider the development of standard applications for restricted and passive systems. The construction method is based on the most common in the local area-using concrete blocks, beams and slabs; this building structure can also reduce maintenance costs.

When the owner passes through this area, he can reach an open public area composed of a swimming pool, a pond, and a green area paved with turf. Moreover, this rest area is designed with opposite diagonals towards the main building, which produces a strong visual effect. The open space is used for initial interaction, and the closed indoor space is reduced.

Casa del Lago’s building also includes a double-deck social area (living and dining room), kitchen, guest bathroom, laundry area, roof garage, and a master bedroom with terrace, walk-in closet, and bathroom. Upstairs, there is a “tapanco” connected to the social area, which is used as a guest room, bathroom, machine room and 3 outdoor terraces as a reserve space for commercial use.

The interior floor is a prefabricated concrete slab, assembled with fixed furniture and vertical tones; all walls and low ceilings have a cement-based plaster for polishing and waterproofing. The patio and surrounding pavement floor are made of non-slip rough concrete; the designer used the placement of the windows to further emphasize the connection between the interior and exterior.

In terms of landscape, the architect combined the surrounding trees and endemic species with the owner’s ornamental plants.

Interior design is based on personality and ideas of the owner and asked, thus facilitating their daily use, so that space as a canvas of various elements of success at home while enjoying life, introduced.

Photography by Leo Espinosa & Alejandro Patrón