Press "Enter" to skip to content

Lots of Concrete and Endless Comfort

This private house with an area of ​​341 square meters was designed by Auhaus Architecture in the resort town of Torquay, Australia, for the family of a client working with concrete, so the abundance of this material at the facility is designed to emphasize all its advantages and disadvantages.

Architects left the surfaces uncultivated, combining them with natural hardwood, which made the house warm and welcoming. The plot is located next to the golf course and near the wetlands, and is also tightly sandwiched by houses on both sides. The dialogue with the street is initiated by an open carport and a creative studio upstairs, whose translucent screen shines at night when the artist sits down at work.

The layout of the interior spaces is simple. At the entrance to the house opens a gallery of double height, glazed from the side of the central courtyard. An office was designed nearby, and then along the corridor leading to the living room and kitchen, there are two bedrooms with bathrooms. On the second floor above the living area there is a main sleeping block with a bathroom and dressing room.

The principles of passive thermoregulation are used to stabilize the indoor microclimate in the residence all year round. Gardens on the roof create a thermal blanket over the house, and they are irrigated from an underground tank of 10,000 liters, installed under the northern courtyard. The materials used require minimal maintenance and are selected for their durability.