Press "Enter" to skip to content

Parallel Concrete Walls

Ivan Priatman Architecture has designed a house in Indonesia with glass-covered pocket gardens and a swimming pool covered by a stainless steel mosquito net.

Organized around a progression of both parallel and inclining solid dividers, the two-story home in the city of Surabaya is sliced through by long skylit passages and coated extensions that associate the more private rooms to the brilliant and open collective spaces.

“The house mixes the vastness and weight of the concrete dividers with the weightlessness and straightforwardness of light and air,” said the studio.

At the front of the home, the uncovered solid dividers expand outwards, characterizing a passage stairway, carport and front nursery spaces just as protecting the upper story from the sun.

Towards the back, these dividers separate the interior living zone from the normally ventilated pool territory, with the two spaces associated by opening an enormous sliding entryway.

A progression of nursery lightwells enclosed by coating watch out into the fundamental passage and make little green spaces disregarded by the rooms.

Covering the swimming pool, a steel I-beam canopy structure supports a swing, and a metal grid above is covered with steel mesh to keep out mosquitoes.

The front facade of the home is covered with a grey metal mesh, providing privacy to the master bedroom while allowing light to filter through.

Both inside and out the structural walls of the home have been left with their exposed concrete finish to set them apart from any additional partition walls.

A large recreation and games room occupies the second floor, with large windows and balconies looking down on the pool space and a glazed walkway overlooking the central corridor.